[...] było ono przyjemne. Wstrzymanie się od spożywania posiłków na kilka godzin przed snem jest ogólnie uważane za zdrowe, o ile w ciągu dnia dostarczasz organizmowi niezbędną ilość kalorii. Czy faktycznie chodzenie spać głodnym jest dla nas dobre? Redukcja wagi Niestety, ale redukcja wagi często wiąże się z tym, że chodzimy głodni. Tym bardziej, [...]
[...] powinno odbywać się z dnia na dzień. Lepszym wyjściem jest stopniowe obcinanie węglowodanów codziennie, tak aby dać organizmowi czas na adaptację. Ucinamy więc codziennie ilość węglowodanów o 5-10%, co pozwoli na łagodne przejście w stan ketozy. Przykładowy schemat posiłków w diecie CKD Posiłek I: jajecznica na bekonie z warzywami i mozzarellą [...]
[...] wprowadzisz trochę zmian do swojego sposobu odżywiania – więcej produktów pochodzenia roślinnego, więcej ryb i owoców morza, więcej produktów pełnoziarnistych i jak najmniej żywności przetworzonej. Dodając do tego odpowiednią ilość snu i próbując wyeliminować choć częściowo stres, z pewnością zwiększysz swoje szanse na dłuższe i zdrowsze życie.
Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]
[...] zawiera 500 g erytrytolu. Ilość gramów w jednej porcji jest do ustalenia dla każdego z nas. Standardowo dodaje się około 5 g na kubek herbaty. W przypadku ciast czy omletów ilość ta wzrasta do 10 g. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by stosować indywidualne porcjowanie, względem smaku i gustu. Podsumowanie Erytrytol jest wyjątkowym [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
[...] i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. Wciąż dostępna jest ogromna ilość przetworzonej żywności. Podsumowanie Ograniczenie spożywania kalorii może przynieść istotne korzyści zdrowotne. Nie dajmy się jednak zwariować. Nie musisz na siłę [...]
[...] odpowiedź insulinową, w porównaniu do tradycyjnego ryżu gotowanego przez 14 minut. Jednak pod względem stymulowania sytości wygrywał tradycyjny ryż (porcje były podobne, ilość błonnika była wyższa w tradycyjnym ryżu, ilość białka była wyższa w ryżu do szybkiego przygotowania). Czyli stężenie insuliny to nie wszystko. Moim zdaniem naukowcy [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
[...] w formie szwedzkiego stołu oraz tzw. bary mleczne. W restauracjach tych zazwyczaj mamy możliwość skomponowania własnego posiłku, dzięki czemu możemy dobrać odpowiednią ilość poszczególnych składników oraz często jest podana waga porcji - co w dużym stopniu ułatwia podliczenie bilansu zarówno kalorycznego, jak i makroskładników. Wybór dania [...]
Dieta i trzymanie się wyznaczonych posiłków z reguły nie jest trudne. Muszą być jednak spełnione ku temu pewne warunki. Jednym z nich jest smakowitość posiłków. W sytuacji, gdy posiłki nam smakują i z chęcią czekamy na kolejny w danym dniu, to dużo łatwiej trzyma się wytycznych diety. Nikt zdecydowanie nie chciałby wciskać w siebie suchego ryżu z [...]
[...] To chyba pierwsza myśl, która przechodzi wszystkim, gdy analizujemy to, co z reguły powinno się zjadać, podczas spożywania dobrze skonstruowanej diety roślinnej. Bardzo duża ilość błonnika. Z łatwością można sobie bowiem wyobrazić sytuację, gdy nasz weganin będzie konsumował wyłącznie ciastka przygotowane z produktów roślinnych. Wtedy zachodzi [...]
[...] surowej żywności wierzą, że proces podgrzewania niszczy składniki odżywcze i naturalne enzymy znajdujące się w pożywieniu. Nauka tego jednak nie popiera. Gotowanie zmniejsza ilość/wartość niektórych składników odżywczych, ale innych zwiększa. Proces ten niszczy też szkodliwe bakterie i inne niepożądane związki. Enzymy Tak, to prawda, że wysoka [...]
Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]
[...] Mając zdrową, zbilansowaną dietę nie ma potrzeby stosowania diet oczyszczających, ponieważ jest to podstawa do prawidłowego działania organizmu. Dieta uwzględniająca małą ilość produktów przetworzonych, bogata w witaminy i minerały, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie diety suplementacją składników, które ciężko dostarczyć z [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
[...] się od cheat tym, że nie rzucasz się absolutnie na wszystko, co wpadnie Ci w ręce. Przeciwnie, w kontrolowany sposób zwiększasz spożycie kalorii i węglowodanów o określoną ilość, aby dać swojemu organizmowi przerwę od deficytu kalorii. Na przykład, jeśli zmniejszasz spożycie o 500 kalorii dziennie przez 6 z 7. dni, aby chudnąć, 7. dnia [...]
[...] mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Zatem czas najwyższy [...]
[...] ramach procesu leczenia. Nadmierne spożywanie cukrów prostych może doprowadzić do tzw. dysbiozy. Dysbioza to stan, w którym liczba komórek chorobotwórczych wzrasta, a maleje ilość mikroorganizmów, które są dla nas pożyteczne. Objawy dysbiozy mogą być różne np. zmęczenie, stany lękowe, problemy jelitowe itp. Jak przetworzona żywność może Ci [...]